آنچه در اين كتاب مي خوانيم...
وقتي از بيان و به زبان آوردن بسياري چيزها پرهيز کنيم، ديگر نفْس ما صورتهاي گوناگون نفساني را انشاء نميکند و به خود اجازه نميدهد هر دقيقه، چيزي از ما بخواهد. در نتيجه، هم از دست تحريکات دروني در آرامشيم، هم از تحريکات خارجي. اما امان از وقتي که در قافلهي عُرف و روشهاي غلط
آن وارد شويم! در اين صورت، همگان با ما يار و هماهنگ ميشوند. اما آيا اين همراهي بر مبناي توحيد است؟!...
به محض اينکه انسان تکلم ميکند، معلوم ميشود که در کدام درجه از مراتب وجود قرار دارد. آيا اهل صفاست و در درون، نوراني به انوار الهي، ايمان و فضايل است؛ يا نه، کلامش لغو، بيهوده، باطل و برخاسته از دروني پر از کدورت است؟ مسلماً آنکه اهل صفاست، کلامش هدايت، ظهوري از فضايل و اخلاق حسنه و نشر علم است و برعکس، آنکه اهل باطل است، کلامش از دروني کدر و پررذيله گواهي ميدهد.
اين كتاب از چه سخن مي گويد؟
امام سجاد ع در رسالهي حقوقشان، پس از حق الله و حق نفس، حق زبان را مطرح ميکنند؛ عضوی که جايگاه خاصي در ميان اعضا دارد و تضييع حق آن، سبب عذاب بيشتري نسبت به ساير اعضا ميشود. اولين حق زبان، إکرام و عزيز داشتنش از زشتيهاست. حق ديگر اين عضو، ترک حرفهاي زيادي و حفظ جايگاه آن به عنوان منشأ خير است. به نيکي سخن راندن در ميان مردم و نيکي کردن به آنان با زبان نيز, از ديگر حقوقي است که امام7 برای زبان، بيان کردهاند.
اگر چه کلام، به عنوان نعمتي عظيم که همچون چراغي پرفروغ، مسير هدايت را باز ميکند، برای کسي که زبانش را بر محور صحيح بچرخاند، عامل نجات
است؛ اما صمت و سکوت هم، از لشکرهاي عقل است. سکوت، اولين گام در درمان بيماريهايي است که از ناحيهي تکلم به آن مبتلا شدهايم. با سکوت، از قافلهي لغوگويان جدا ميشويم و نفسمان، خود به خود وارد ميدان رياضت و تربيت ميشود. آن وقت حلاوت عبادت را در کام جان ادراک ميکنيم و با رفع قساوت قلب, به صفت عفت مزيّن ميگرديم.
بدانيم با هر کلام نابهجا, روحمان دچار محروميتي ميشود که شايد تا ابد نتوانيم جبرانش کنيم. پس بياييد موازين الهی - قول بليغ، قول صدق، قول عدل و...- را در کلاممان رعايت نماييم و نيز با شناخت گناهان زبان - نسبت به خداوند، نسبت به احکام شرع، نسبت به منافقين و ستمگران و نسبت به مردم و مومنين-، در جهت ترک آنها گامی شايسته برداريم.
برخي از اهداف چاپ اين كتاب
شناخت جايگاه "زبان" در ميان ساير اعضاء
بررسی حقوق اين عضو از لسان معصومين:
نقش کلام و سکوت در سعادت يا شقاوت انسان
شناخت آفات سخن بيهوده
معرفی موازين کلام
شرح گناهان زبان و تأثيرات سوء آنها در وجود انسان
شناسنامه كتاب
نويسنده: فاطمه ميرزايي (لطفي آذر)
قطع: رقعي
تيراژ: 3000 جلد
انتشارات: فکرآوران
تعداد صفحات: 248 صفحه
تاريخ و نوبت چاپ: سال 1388 - چاپ اول